top of page

היסטוריה

הזכרתו הראשונה של הר תבור היא בתנ"ך כמקום המפגש בין שטחיהם של שלושה שבטים: זבולון יששכר ונפתלי. כפי שנאמר בלשון התנ"ך: "כִּ‏סְלוֹ‏ת תָ‏‏בוֹ‏ר בנחלת שבט זבולון  ואַ‏זְנוֹ‏ת תָ‏‏בוֹ‏ר בנחלת נפתלי...".( ספר יהושע פרק י'ט )‏

אזכור שני להר הוא בספר שופטים שבו מורה דבורה השופטת לכנס לוחמים ישראלים בהר תבור למלחמה במלך כנען ושר הצבא שלו סיסרא, בקרב הסתערו הלוחמים הישראלים על האויב מראש ההר.
בימי בית שני מוזכר ההר בתוספתא (קובץ מסודר של מסורות שלא נכנסו למשנה) כמקום בו מבעירים מדורות לסימון של קידוש חודש מסוים.
אלכסנדר השני מבית החשמונאים הובס במרד שהנהיג נגד מושל סוריה הרומאי ליד הר תבור.
בימי המרד הגדול (הראשון מבין סדרה של 3 התקוממויות של העם היהודי נגד הרומאים ששלטו בארץ,ההתקוממות השלישית והכי מוכרת היא מרד בר כוכבא) הר תבור היה אחד ממקומות ההתבצרות של המורדים היהודים ולאחר כמה זמן נכבש על ידי הרומאים שוב.
לאחר חורבן הבית השני חידשו את הכפר היהודי שלמרגלות הר תבור.
במאה הרביעית הפך הר תבור למוקד עלייה לרגל לנוצרים בשל חשיבותו הדתית, לאורך המאות נבנו כנסיות ומנזר על ההר.
בימי הביניים השליטה על ההר לא הייתה קבועה למשך הרבה זמן אלא עברה בין הנוצרים למוסלמים עד שב1,263 נכבש ההר ע"י הממלוכים (חיילים עבדים מוסלמים, תופעה שהתחילה להיות נפוצה
בקרב המוסלמים בזמן זה (שהחריבו כל מה שנבנה על ההר במשך ימי הביניים.
ב1,799 בעת מסעו של נפוליאון בארץ הוא מגיע להר תבור שם הוא מנצח בקרב את הממלוכים הנמצאים במקום, הקרב נקרא הר תבור(זה קרב מיוחד ומפליא מכיוון שחילו של נפוליאון מנה כ3,000
חיילים ואילו צבא הממלוכים מנה 20,000).
בסוף המאה ה19 ובתחילת המאה ה20 חיו על ההר שבט בדואי שמצא תעסוקה בכפרים היהודים הר תבור
ואילניה אך העבודה נפסקה לאחר תחילת גניבות מהיהודים.
על פי המסורת הנוצרית, על הר תבור התרחש 'השינוי של ישו' בו נפגש ישו עם משה רבנו ואליהו הנביא
שבישרו לו על מותו הקרב, לפיכך בין השנים 1919-1924 נבנתה על ההר כנסייה עם שם דומה לאירוע שישו עבר שם ומכאן שם הכנסייה: כנסיית ההשתנות.
במאי 1948, מלחמת העצמאות נכבש ההר ע"י חטיבת גולני.



בעלי חיים במקום

צבועים- הצבוע המצוי בהר הוא הצבוע הנקוד והוא הצבוע הגדול ביותר ממשפחת הצבועים בישראל. לצבוע הנקוד יש את הלסתות החזקות ביותר, יש לצבוע את הנשיכה החזקה ביותר. נפוץ בעיקר במקומות מדבריים והרריים.

חזירי בר-  חזיר הבר נפוץ בכל רחבי ארץ ישראל. חזיר הבר הוא מין הבר הגדול ביותר בישראל. חזיר הבר הוא אוכל כל הניזון בעיקר מפגרים פירות וזרעים.

תנים- התן המצוי בישראל הוא התן הזהוב. התן הזהוב הוא טורף לילי אשר חי בזוגות או בלהקות. כאשר התן יוצא לצוד הוא בעיקר מסתמך על חוש הראייה, השמיעה והריח. התן נפוץ בעיקר בצפון אפריקה והמזרח התיכון.

שועלים- השועל הוא טורף אשר יוצא לצוד בשעות היום. השועל נפוץ בעיקר בחלקו הצפוני של כדור הארץ שכולל את אירופה, אסיה, צפון אפריקה ומרכז אמריקה. השועל הוא אוכל כל הניזון בעיקר ממכרסמים, עופות, פירות וחרקים.



קצת על המקום

הגליל התחתון הוא חבל ארץ בצפונהּ של ארץ ישראל. גבולותיו הם עמק יזרעאל בדרום, הכנרת ובקעת הירדן במזרח, הגליל העליון (בקעת בית הכרם) בצפון ועמק זבולון ומישור עכו במערב. הגליל התחתון הוא יחידת המשנה הדרומית של הגליל. הוא קרוי "תחתון" בשל היותו פחות הררי מהגליל העליון, ולמעשה זהו חבל הארץ ההררי הנמוך ביותר בארץ-ישראל. פסגותיו של הגליל התחתון מתנשאות עד לגובה של כ־500 מטרים מעל לפני הים, הפסגות הגבוהות ביותר הן הר כמון (598 מ') בחלקו הצפוני של הגליל התחתון והר תבור (588 מ') בחלקו הדרומי.

בחרנו במסלול זה  מכיוון שחשבנו שמסלול זה הוא מסלול מעניין וספורטיבי הכולל בתוכו גם עניין לתיירים צליינים מבוגרים וצעירים וגם לדיירי הארץ. בנוסף על כך מסלול זה הינו מסלול מרהיב ביופיו המתאים לכל עונות השנה.

למי בעצם מותאם הטיול: מסלול הטיול ותוכן הטיול אותו הכנו מתאים לתיירות צליינים בכל הגילאים מכיוון שמסלול הטיול כולל בתוכו גם פעילות אתגרית, ספורטיבית, לימודית וגם פעילות בכנסייה על התבור ואופציה ללינה בבית מלון נוצרי.



הצמחייה שבמקום

הר תבור הינו מקום פורח בעל צמחים ופרחים רבים כגון:

כלנית, אלון מצוי, אלון תבור, סירה קוצנית, ינבוט השדה, חרוב מצוי, פרקינסוניה שיכנית, צחנן מבאיש, אלת המסטיק, אלה אטלנטית, אלה ארץ-ישראלית, שיזף השיח, לבנה רפואית, בר-גביע קוצני, חוחן הקרנס, חוח עקוד, חלמונית גדולה, אירוס נצרתי ושעורת התבור.
הקישור יקשר אתכם לאתר אינטרנט על הצמחייה באזור
צמחיית ישראל ברשת:

http://flora.huji.ac.il/browse.asp?action=showfile&fileid=14452



גיאוגרפיה

הר תבור נמצא בגבול עמק יזרעאל, ההר הוא הגבוה ביותר בסביבתו ועל פי כן רואים אותו גדול ובולט מסביבתו. ההר מתנשא לגובה של כ - 588 מטרים מעל פני הים. ההר נוצר בתהליך גיאולוגי שנקרא – "גוש מורם". גוש מורם : גוש שהתרומם לאורך קו שבר המקיף אותו, כתוצאה מלחצים פנימיים ושברים גיאולוגיים. התרוממות ההר זעזעה את הסביבה ונהרות של בזלת פרצו מן האזור, ניתן לראות את גושי הבזלת למרגלותיו של ההר עד היום. תהליכים של סחיפה ושחיקה במשך השנים עיצבו את ההר בצורת כיפה עגולה וסימטרית. אדמת האזור מורכבת מסלעי גיר, דולומיט וקירטון בעיקר.

האקלים בהר תבור הוא אקלים ים תיכוני מכיוון שההר נמצא בצפון הארץ ובאזור זה יש אקלים ים תיכוני.

bottom of page